"A kert olyan mint a szerelem,
Gyönyörű, ha gondozzák, szép ha foglalkoznak vele,
és elvadul, ha nem figyelnek rá"

A pálmáink felkészítése a télre

Kopogtat a tél. A kertek alatt távozóban van már az ősz, és a kerti élővilág hangja jelzi már számunkra a keménykedő emberes hónapok jövetelét. A kertjeinkbe telepített pálmák, és egyéb egzotikus növények nem kiabálnak segítségért, hiszen nincsenek veszélyben.
A tarchycarpus fortunei (kinai kenderpálma) hazánkban az egyik legtélállóbb pálmafajok közé tartozik. Átteleltethető könnyedén a khaki gyümölcsfa is, a washingtonia fifiléria , és a Mexikói Yukka rostrata.

A kínai kenderpálma takarása egyszerű feladat. A pálma a téli zord éjszakáktól nem ijed meg, hiszen közel -20-25 celsius fokig teljesen télálló. A pálma közepén helyezkednek el azok a levélcsúcsok, melyek a pálma szívéhez nyitnak utat. A szeretett pálmánk szívébe nem folyhat bele a téli időszak csapadéka, és nem fagyhat bele, hiszen akkor elveszítjük kedvenc növényünket. Ennek megelőzése érdekében december első napjaiban a határozottabb negatív értékek megjelenése előtt ajánlatos vagy egy ernyőt felállítani pálmánk fölé, vagy egy olyan fóliával, vagy szövettel betakarni a lombozatot, amely a téli csapadékot nem, csupán annak északi szellőjét engedi csak át a pálma lombkoronáján. A növény tövéhez pedig célszerű vagy istállótrágya takarást tenni, vagy az asztalos szakma által termelt fenyőforgácsot.

A washingtonia fifiléria (fonalas washington) pálma hasonló kényeztetést igényel, de -10 fok alatt célszerű neki vészfűtést biztosítani.
A khaki , azaz a sharon gyümölcse, de vannak akik hurmaként ismerik, takarás nélkül vészeli át hazánk teleit. Csak a tavasszal ültetett példányokat tegyük ki a téli hónapok megpróbáltatásainak, hiszen ok már mélyreható gyökérzetükkel levédik a növény lombkoronáját. Ez egyébként igaz minden mediterrán, egzotikus növényfajtára.

Az általam megépített kertekben már esztendők óta jelen vannak a fenti egzotikus növények, és a különösebb gond nélkül vészelik át a téli időszakot. Fontos, hogy kommunikáljunk velük, és odafigyeljünk rájuk. Exkluzív megjelenésükkel, csodálatos szépségükkel kertünk legszebb növényeiként vannak jelen.


Veszélyt többségük számára nem a téli negatív értékek jelentenek, hanem a téli időszak csapadékjai. Ha a fentiekben leírt apró kényeztetést biztosítjuk számukra, akkor elfeledhetjük a dézsás növények súlyát, és költöztetés nélkül köszönti a tavaszt az olasz ciprus, a télálló pálmafajták, a yukkák, és az egyéb egzotikus gyümölcsök, mint a khaki, és a füge.

Búcsúzóul kérem ne feledkezzen meg azokról a madarakról sem melyek, egész évben énekükkel színesítették az Ön kertjének hangulatát, valamint a kertitó élővilágát gazdagították jelenlétükkel. Most következő időszakban nehezebben fognak élelmet találni, és éhesek lesznek. Kérem Önöket tegyenek ki nekik egy kis szalonnát párnáik gazdagítására, és a nagyobb mennyiségű hó lehullása esetén némi magvakkal kedveskedjenek nekik.

"p-álmakertépítés csapata"

Elmúlt évek kertjei képekben