"A kert olyan mint a szerelem,
Gyönyörű, ha gondozzák, szép ha foglalkoznak vele,
és elvadul, ha nem figyelnek rá"

Mi a különbség a télállóság és a fagytűrőség között?

A télálló és fagytűrő nem ugyanaz a fogalom! És a különbség a csapadék mennyiségében van. A télálló növények elviselik az akár mínusz 20 fokot is, csapadékkal együtt. A fagytűrő növény viszont a téli csapadékkal és a nedves talajjal már nem tud megbirkózni.

Fagytűrők:

A mi klímánkon sok fagytűrő egzotikum nem tudna egy átlagos telet sérülés esetleg kipusztulás nélkül elviselni - hiába bírja ki származási helyén a - 20 fokot / száraz "stabil" klímánál/ - ezért némi segítséggel takarásokkal illetve csapadékvédelemmel kell óvnunk őket. Ugyan is a mi párás ködös csapadékos teleink elrohaszthatják növényeink bizonyos részeit, nem beszélve egy hirtelen hidegfront erős széllel való betöréséről, mely minket is jelentősen megvisel. / Mi persze be gubózhatunk a meleg szobánkba és vehetünk egy forró fürdőt, ellentétben növényeinkkel, nekik állni kell a sarat./Ezért a "csak" fagytűrőket némi kép védenünk, takarnunk kell!

Télállók:

A télállóként jelölt növényeink igazán " jó" növények, hiszen minden téli gondoskodás nélkül áttelelnek, így megkímélnek minket a takarások elkészítésével járó fáradalmaktól.

A pálmáink, yukkaink kiválasztásakor feltétlen vegyük figyelembe a növény télállósági mutatóit.

Elmúlt évek kertjei képekben