"A kert olyan mint a szerelem,
Gyönyörű, ha gondozzák, szép ha foglalkoznak vele,
és elvadul, ha nem figyelnek rá"

Cycas pálma tartása

Cycas revoluta (Cikász pálma)

Nevezhetjük Szágó pálmának is. Nagyon sok kérdés, érdeklődést kezdeményeznek Önök irányomba, hogy hogyan kell ápolni, télen átteleltetni a szinte minden háztartásban megtalálható közkedvelt cikász pálmát. Miért sárgul be télen a levele, miért penészesedik földje.

A cikász pálma egy szubtrópusi pálmafaj, mely hazánkban egészen kora tavasztól, késő őszig kint tartható a szabadban. Minusz 3 fokig télálló, és amit elmúlnak a kemény éjszakai fagyok, akár március elején már újra kitelepíthető eme dézsás növényfaj, szoktatva a tavaszi szellőhőz, és napsütéshez.

Nagyon egyszerű átteleltetni. Ha lehetőség van rá, hűvös 5-10 fokos lakásban, tornácon, világos helyen kell elhelyezni, és havonta (figyeljenek, mert az lényeges, hogy levelei ne sárguljanak be) csupán egy pohár vizet szolgáltatni neki.

Ha ez másfél havonta történik meg, az sem okoz semmi kárt kedvencünknek. A lényeg hogy alvó állapotban lévő növényünket ne öntözzük, ha pedig meleg helyen éli meg a téli hónapokat, akkor is öntözését úgy végezzük el, hogy a növény szinte sivatagi szárasságban pihenje át a téli hónapokat.

Így megtartja örökzöld levélkoszorúját, melyhez minden esztendőben egy újabb társul csodaszép lombozatot eredményezve. Áprilistól tápanyagot adhatunk neki, és ha igazán kényeztetni akarjuk, akkor csak esővízzel locsoljuk.

A referenciák között a Szél úti kertemben megtekintheti saját cikász pálmámat, mely már közel 10 esztendős.

Elmúlt évek kertjei képekben