"A kert olyan mint a szerelem,
Gyönyörű, ha gondozzák, szép ha foglalkoznak vele,
és elvadul, ha nem figyelnek rá"

Felkészülés a tavaszra

Már a kertek alatt van. Ha lassan is, de közeledik, és enyhe fuvallata végig simogatja, a kényeztetést már oly régóta nem tapasztalt faágakat. A rügyek kipattannak, és az élet bölcsőjének mozzanatai jelennek meg kertünkben. A szakszerű metszésekkel elősegítjük az erős ágrendszer kialakulását, és a jövőbeni termés gazdagságát fokozhatjuk. Amint elmúlnak az éjszakai fagyok, bátran elkezdhetjük kilakoltatni dézsás növényeinket, melyek a teleltető helyeiken már nem is érzik jól magukat. A kilakoltatást fokozatosan szoktatva eszközöljük. Első stádiumban egy árnyékos garázsba tegyük őket, majd 1-2 hét után tegyük ki a napkorong társaságába.

A leandert, a cycas revolutát (cikász pálma) a mediterrán pálmáinkat, nyugodtan elhelyezhetjük a kert azon szegmensében, ahol egészen késő novemberig fogja szépségével gyönyörködtetni a szemlélőt. Ne ijedjünk meg ha a hőmérséklet negatív értékei még csekély mértékben visszakopogtatnak, növényeink nem fognak károsodni.

A banánt csak a május első heteiben tegyük ki a szabadba, hiszen o még 15 fok alatt is fázik.

Mikor már a reggeli hőmérsékletek is 8-10 celsius fokot elérik, megkezdhetjük a lemosó permetezést, mely a fákon áttelelt kártevőknek üzen hadat.

A dézsás növények tápanyag utánpótlását csak április vége felé kezdjük meg, mivel ekkortájt ébred fel teljesen téli álmából kedvencünk, és kezd igényt szolgáltatni, az erősödéshez szüksége táplálék iránt.

Tápanyag pótlására a foszforban, káliumban, és nitrogénben gazdag "wolldüngert" , levéltrágyaként pedig a "wuxal" javaslom.

A pázsitot levegőztetőgéppel egyszer átjárhatjuk, majd ezt követően távolítsuk el a gép által felszedett száradt fűnyesedéket. Ott, ahol a vastag hó takarása által hópenész alakult ki (foltos elszíneződés) a pázsit felületén, többször is járjuk meg a levegőztető géppel.

Tápanyagot április vége felé adjunk pázsitunknak, hiszen a még ásítozó fű nem veszi fel teljes mértékben a kijuttatott táplálékot.

A tavasz a természet karácsonya. Ajándékozás, szeretet, és öröm jellemzi ezt az időszakot. A természet megajándékozz minket szépségével, felöltözik ünnepi ruhájába, mi pedig kényeztetéssel ajándékozzuk meg őt.

Elmúlt évek kertjei képekben